Swivel Knife

Työkalut, Yleinen

Swivel Knife eli joissakin Suomalaisissa lähteissä kuvioveitsi, on yksi nahkakuvioinnin tärkeimpiä työkaluja. Veitsellä viilletään nahkaan kuvioinnin ääriviivat, reunukset sekä lisätään loppuvaiheessa yksityiskohtia.

Veitsen rakenne on varsin yksinkertainen, mutta tekniikka vaatii jonkin verran opettelua.

swivel

Eri valmistajien eri mallit eroavat lähinnä

  • hylsyn (barrel) pituuden ja paksuuden
  • hylsyn materiaalin
  • haarukan (yoke) muodon osalta

Veitsen rungon koko ja materiaali sekä haarukan muoto ovat henkilökohtaisia valintoja, ja kokeilemalla löytää omaan käteen sopivimman mallin. Suomen päässä eri malleja ei juurikaan pääse kokeilemaan ennen ostopäätöstä, mutta käytetyillä (varsinkin vintage/ tunnettujen valmistajien) veitsillä on varsin hyvä liikkuvuus esim. Ebayssä mikäli malli ei omaan käteen jostakin syystä sopisikaan. Useissa malleissa säätövara on varsin hyvä, eli omasta mielestäni uuden veitsen käyttöönotto on lähinnä totuttelukysymys. Halutessaanhan tämänkin voi viedä pitkälle välineurheilun puolelle…

knife collection

 

Terän valinta taas on toinen juttu. Valinnan varaa löytyy niin terän leveyden,  mallin (straight, angled, hollow, filigree, beader, border) tai materiaalin (steel, tool steel, ceramic) osaltakin. Terät ovat usein standardi mitoitettuja, eli terät sopivat useimpien valmistajien malleihin. Poikkeuksia tietysti löytyy, joten terän ja veitsen rungon yhteensopivuus kannattaa varmistaa ennen ostoa. Eräät valmistajat (mm. Leather Wranglers) valmistavat omiin veitsiinsä sopivien terien lisäksi standardimitoitettuja teriä.

blades

Omasta mielestäni tärkein veitsen käyttöön vaikuttava ominaisuus on terän leveys. Varsinaisia nyrkkisääntöjä terän valintaan ei ole, mutta kapeammalla terällä on helpompi tehdä pientä ja tarkkaa työtä. Leveydet vaihtelevat aina puolesta tuumasta 1/8″ tuumaan, hollow ground, angled ja filigree-terät ovat yleensä asteikon kapeammalla puolella.

  • Terämalleista  suora (straight) on yleisimmin käytetty terämalli.
  • Koveraksi hiottu terä (hollow ground) on mielestäni yhtä hyvä valinta ”yleismalliksi”. Terämallin varsinaisesta käytännön erosta suoraan terään verrattuna kiistellään, mutta yleisen mielipiteen mukaan kyseessä on jälleen kerran enimmäkseen makuasia.
  • Angled- ja filigree-terät on suunnattu tarkkaan työskentelyyn, ja viisto terä mahdollistaa tiukat käännökset ja veitsen kärjen tarkan hallinnan. Näistä kahdesta filigree-terä on hiottu jyrkempään kulmaan.

Osa veitsien ja terien valmistajista tarjoaa materiaalin, leveyden ja mallin lisäksi mahdollisuuden valita terän paksuuden, ja varsinkin perinteisen Sheridan-tyylisuunnan harrastajat tuntuvat suosivan ohuempia teriä.

Materiaaleista teräs on yleisimmin käytetty materiaali edullisemmissa, ja työkaluteräs kalliimissa terissä. Keraaminen terä vaatii hyvin vähän huolenpitoa, eli terä pysyy terävänä ilman huoltoa. Haittapuolena on keraamisen terän hauraus. Keraamisen terän leikkaustuntuma jakaa myös mielipiteitä. Johtuen terän huokoisuudesta, terän kitka on suurempi kuin sileässä metalliterässä. Leikkaustuntuma on ”hitaampi”, josta joku tykkää, joku taas ei.

Itselläni on käytössä kolme veistä, leveämpi 3/8″ straight, kapeampi 1/4″ hollow ground sekä 1/4″ filigree. Veitsen valinta menee yleensä fiilispohjalta, tosin filigreetä tulee käytettyä paljon kuvioitaessa pieniä kohteita. Veitsistä, teristä ja niiden eroista puhuttaessa on hyvä muistaa, että monet ammattilaiset käyttävät veitsenä halvinta perusmallia ja ainoastaan yhtä terää. Kädentaitojen harjoittelu ja ylläpitäminen ei ikinä saisi jäädä välineurheilun jalkoihin.

Veitsen käyttäminen vaatii jonkin verran opettelua, ja esimerkiksi Youtubesta löytyy hyviä oppaita oikean asennon ja tekniikan löytämiseksi. Varsinkin aluksi kädet kipeytyvät takuuvarmasti, mutta ajan kanssa ja kokeilemalla löytyy itselle paras työskentelyasento.

Lisää luettavaa:

Click to access ShopTalk_SwivelKnife.pdf

 

Tunnettuja ja yleisesti hyväksi tunnustettuja kuvioveitsien valmistajia.

http://www.leatherwranglers.com/products.html

http://www.barrykingtools.com/swivelknives.htm

http://chuck-smith-leather-tools.myshopify.com/products/copy-of-ol-smoothie-1-2-barrel-swivel-knife-1

https://www.tandyleather.eu/en-eur/home/department/tools/carving-stamping-accessories/carving-stamping-accessories.aspx?pg=2

Advertisement