Työkaluja 1

Työkalut, Yleinen

Tässä osioissa keskitytään tärkeimpiin punsseleihin (stamps). Näillä työkaluilla nahkaan kuvioveitsellä (swivel knife) leikattu kuvio pakotetaan kolmiulotteisempaan muotoon. Punsseleita ja niiden valmistajia löytyy paljon, artikkelin alalaidasta löytyy linkkejä tunnettujen valmistajien valikoimiin.

Punsseleiden hintahaitari on suuri, muutamasta taalasta aina yli 100$ hintaisiin käsinhiottuihin työkaluteräksestä valmistettuihin yksilöihin. Hiintahaitarin alapäästä löytyy esimerkiksi Tandy Leathfactoryn myymät Craftoolin punsselit. Tärkeimpänä erona kalliimpiin (esim. Barry Kingin) on valmistustapa. Craftoolin työkalut on valmistettu ainakin suurimmalta osin sarjatyönä valamalla jonka jälkeen punsseli kromataan käyttöiän pidentämiseksi. Valmistustapa on edullinen, mutta punsselin nahkaan jättämä jälki ei ole yhtä terävä ja tarkka kuin parempilaatuisissa punsseleissa. Craftool myy perusmallien lisäksi myös omaa Craftool Pro Stamp-sarjaa, joiden työnlaatu on ilmeisesti huomattavasti parempi ja käsityön osuus valmistusprosessissa suurempi. Omakohtaisia kokemuksia ei minulla tästä sarjasta ole.

Kalliimmat (käsintehdyt) mallit valmistetaan enimmäkseen ruostumattomasta- tai työkaluteräksestä käsin työstämällä. Materiaali on laadukkaampaa, varsi on jykevämpi ja punsselin jättämä jälki parempi. Kuten alussa mainitsin, valmistajia ja malleja löytyy loputtomiin, ja työkalujen tarve riippuu pitkälti tehtävistä kuvioinneista. Perinteisiä western-floraaleja on helpompi tehdä tietyillä punsseleilla, kun taas geometrisiin kuvioihin on omat työkalunsa. Seuraavassa on esiteltynä ”tärkeimmät” punsselit, joilla pääsee hyvin alkuun ja varsin pitkällekin.

 

Beveller

Beveller on kuviointipunsseleiden perustyökalu. Sitä käytetään nostamaan leikattu kuvio ”irti” taustasta lyömällä ääriviivan ulkopuolista aluetta sisään. Bevellereitä valmistetaan eri kokoisina, muotoisina ja erilaisilla pintakuvioilla. Bevellerin käyttö vaatii harjoittelua tasaisen lopputuloksen aikaansaamiseksi. Ohjesääntönä voidaan pitää, että käyttää tilanteeseen nähden suurinta mahdollista bevelleriä. Tämä helpottaa kuvioinnin työn jäljen parantamista sekä vähentää työn määrää. Tasalaatuisen työn jäljen saavuttamiseksi lyöntivoimaa on säädeltävä työkalun leveyden, nahkan kosteuden ja halutun syvyyden mukaan. Bevelleriä käytetään kuviointeja tehdessä eniten, ja sen vaikutus lopulliseen kuvioon on suurin ja näkyvin.

bevellers

Background Stamps

Backgrounderin tehtävänä on nimensä mukaisesti muokata kuvion taustaa, jotta se saadaan erottumaan paremmin. Jälleen kerran, valinnanvaraa on paljon. Backgrounderit ovat usien kooltaan pieniä, jolloin tarvittavan syvyyden saavuttaminen onnistuu pienemällä voimalla. Tästä ominaispiirteestä johtuen, työskentely näiden työkalujen kanssa vaatii erityistä tarkkuutta tasaisen pinnan saavuttamiseksi.

backgrounders

Näillä kahdella työkalulla saadaan tehtyä jo paljon. Loput esitellyistä työkaluista ovat enemmän tai vähemmän korvattavissa, mutta jokaisella niillä on kuitenkin omat ominaispiirteensä ja käyttötarkoituksensa. Luovuutta käyttämällä ja kokeilemalla on mahdollista korvata puuttuvat työkalut, ja ainoastaan lopputuloksella on merkitystä. Seuraavassa esitellään muita yleisimpiä punsseleita käyttötarkoituksineen.

 

Pear Shaderit ja thumbprintit

pearshaders

Pearshaderit ja thumbprintit ovat molemmat hyödyllisiä ja monipuolisia työkaluja. Siinä missä pear shaderit ovat muodoltaan päärynämäisiä, ovat thumbprintit pidempiä ja kapeampia. Molempien käyttötarkoitus on sama, kuvion kolmiulotteisuuden lisääminen. Punsselin pintakuvio vaikuttaa sen nahkaan jättämän jäljen lisäksi myös värjäykseen. Etenkin kuviointeja korostavia antiikkivärejä käytettäessä (palataan väreihin ja niiden käyttöön jatkossa tarkemmin) tällä on suuri merkitys. Sileällä punsselilla tehty jälki kerää vähemmän väriä kuin esimerkiksi raidoitettu jälki. Tämä sama pätee kaikkiin punsseleihin, eli värjäystä miettiessä myös bevellerin ja backgrounderin valinnalla voidaan suoraan vaikuttaa kuvioinnin lopulliseen väriin. Mikäli taustoihin, varjostuksiin ja painaumiin haluaa suuremman kontrastin (=enemmän väriä), kannattaa valita pinnaltaan kuvioitu punsseli.

 

Camouflaget ja Veinerit

camouflage

veiners

Näitä työkaluja käytetään erityisesti perinteissä western-floraaleissa, mutta mielikuvitusta hyödyntäen käyttötarkoituksia  löytyy muitakin. Camouflaget ja veinerit ovat lähes välttämättömiä työkaluja perinteisiä kukka-/köynnös-aiheita työstettäessä.

 

Edellä esitetyillä työkaluilla pääsee kuvionnin alkuun mainiosti. Työkaluja voi hankkia tarpeen mukaan lisää, ja parasta (tai pahinta..) on, että kokeiltavia malleja on loputtomasti. Parhaasta valmistajasta käydään forumeilla loputonta taistelua, ja lopullinen totuus löytyykin jostakin loppukäyttäjän korvien välistä. Muista malleista ja niiden käyttötarkoituksista kirjoittelen lisää myöhemmin.

Helppo tapa päästä alkuun on ostaa aloitussetti, joka valmistajasta ja hinnasta riippuen sisältää ainakin perustyökalut. Muutamia linkkejä aloittelusetteihin:

https://www.brisa.fi/portal/index.php?option=com_oscommerce&osMod=product_info&cPath=147_211&products_id=444&language=su

http://www.slojd-detaljer.fi/jaostot/tekstiili-nahkatyot/nahka-vuota/punsselit-sabloonat/perussarja-pid3214

https://www.tandyleather.eu/en-eur/home/department/starter-sets/starter-sets.aspx

http://goodsjapan.com/leathercraft-tool-kits-18-c.asp

http://www.gomphhackbarthtools.com  page 4

 

Ebay on hyvä lähde myös punsseleita metsästäessä. Varsinkin Craftoolin punsseleita liikkuu runsaasti, ja hyvällä tuurilla voi suurenkin setin saada varsin edullisesti. Jos haluaa pelata varman päälle, kannattaa etsiä tunnettujen valmistajien (Barry King, Hackbarth-Gomph, Robert Beard) työkaluja, joiden jälleenmyyntiarvo on huomattavasti parempi verrattuna edullisempiin valmistajiin.

 

Lisää luettavaa:

http://leatherworker.net/forum/index.php?showtopic=19616

http://www.ebay.com/gds/Craftool-guideline-/10000000002193708/g.html

 

Linkkejä valmistajien/jälleenmyyjien sivuille:

http://www.robertbeardtools.com

http://www.gomphhackbarthtools.com

http://www.barrykingtools.com

https://www.tandyleather.eu/en-eur/home/department/leather-stamps/leather-stamps.aspx

http://proleathercarvers.com

Advertisement